Miközben 2022-ben a politikai és gazdasági bizonytalanság uralta a címlapokat, a felhőipar számára is monumentális év volt, hiszen a felhőszolgáltatásokra fordított végfelhasználói kiadások elérik a 490,3 milliárd dollárt.

Mivel a vállalkozások folyamatosan a felhőalapú számítástechnikát keresik üzleti működésük átalakítása érdekében a jövőben, 2023 várhatóan egy újabb kiemelkedő év lesz az ágazat számára. Ezt szem előtt tartva, íme a négy legfontosabb felhő trendjóslatunk 2023-ra:

Fokozott multifelhő-elfogadás

Mivel az adatgyűjtésre és az analitikára való támaszkodás a mindennapi üzleti műveletekben egyre nagyobb mértékben növekszik, az üzleti vezetők többsége azt tervezi, hogy infrastruktúrája modernizálásának egyik módjaként a több felhőre épülő megközelítés felé fordítja figyelmét. Mivel 2023-ban egyre több szervezet fejleszti működési stratégiáját, a több felhő alapú elfogadás tovább gyorsul, és potenciálisan az új normává válhat.

Bár a felhőalapú számítástechnikának ez a formája még némileg gyerekcipőben jár, a vállalati szintű szervezetek többsége várhatóan élni fog a multifelhő-elfogadás lehetőségével az elkövetkező években. De mi mozgatja ezt a lépést? Egy nemrégiben készült felmérés szerint a legtöbbször említett érv az, hogy az informatikai vezetők a meglévő informatikai műveletek rugalmasságát, biztonságát és agilitását szeretnék növelni anélkül, hogy a hatékonyság rovására mennének.

A felhő folyamatos felgyorsulása

Bár várhatóan hamarosan gazdasági visszaesés időszakába lépünk, az előrejelzések szerint a szervezetek tovább gyorsítják a felhő bevezetését. Széles körben beszámoltak arról, hogy azok a vállalatok, amelyek a világválságot megelőzően alkalmazták a felhőalapú számítástechnikai lehetőségeket, lényegesen jobban jártak, mivel képesek voltak gyorsan váltani és kihasználni az új lehetőségeket. Valószínű, hogy ez a gazdasági bizonytalanság elkövetkező hónapjaiban is igaz lesz.

A felhőhasználat felgyorsulásának fő hajtóereje a felhőszolgáltatások gyors elfogadása a kkv-k részéről, amelyek diverzifikálni kívánják jelenlegi informatikai megközelítésüket. Mivel azonban a kkv-k általában nem rendelkeznek a felhőszolgáltatások személyes kezeléséhez szükséges emberi és pénzügyi kapacitással, a harmadik féltől származó szolgáltatókra való támaszkodás tovább fog nőni.

Adatszuverenitás

Mivel az üzleti működés adatigénye egyre nő, az adatszuverenitás kérdése számos összetett kérdést vet fel mind a vállalkozások, mind a felhőszolgáltatók számára. A mai, digitálisan uralt világban az adatok és az adatkezelés körüli összetett problémák összetettek, de a vállalatok előtt álló kérdések túlnyomó többsége az adatok tulajdonjoga körül összpontosul, és az, hogy mi jelenti a megfelelő ellenőrzést az adatok tárolásának, feldolgozásának és megosztásának helye felett. E bonyolult kérdések fényében a technológiai szakemberek és a kormányok összefognak, hogy minden fél számára megfelelő megoldásokat dolgozzanak ki.

A nyilvános felhőbe való áttérés ellenőrzésével és költségeivel kapcsolatos problémák miatt a szervezetek 2023-ban várhatóan egyre inkább fontolóra veszik a szuverén felhőinfrastruktúrába való befektetést a hosszú távú biztonság és megfelelőség garantálása érdekében. Ezt tovább kompenzálja az egyre növekvő földrajzi adatszabályozás nyomása, ennek tudatában az adattárolás hagyományos megközelítése már nem megfelelő. Ezért a vállalkozásoknak 2023-ban az agilisabb adattárolási megoldások felé kell elmozdulniuk, amelyek könnyen alkalmazkodnak a változó követelményekhez.

Szerver nélküli számítástechnika

Ma a szervezetek és a vállalkozások minden eddiginél jobban törekszenek a hatékonyság növelésére és a költségmegtakarításra az informatikai ökoszisztémájukban. A hatékonyság keresése során a szervezetek egyre inkább a szerver nélküli számítástechnika felé fordulnak.

Az elnevezés ellenére a szerver nélküli számítástechnikában továbbra is szükség van szerverekre, azonban a felhőmodell e formája jelentősen egyszerűbbé teszi a vállalkozások számára a backend-szolgáltatások elérését anélkül, hogy az infrastruktúra kezelésével kellene foglalkozniuk. A szerver nélküli számítástechnikában a felhőszolgáltatók a felhasználóknak a használatuk alapján számolnak fel díjat, nem pedig a szerverek rögzített száma vagy a sávszélesség mennyisége alapján.

2023-ban egyre több szervezet fogja a felhőt keresni a hatékonyság növelése, az üzleti eredmények elérése és a vállalkozások gazdasági bizonytalanságon való átsegítése érdekében.