Az elavult, nem támogatott (EOL) szoftverek komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek. Ebben a bejegyzésben az EOL-szoftverek használatának veszélyeit vizsgáljuk meg, beleértve a Linux operációs rendszerekre vonatkozó konkrét kockázatokat, a biztonsági javítások fontosságát, és azt, hogyan segíthetnek elkerülni az esetleges biztonsági rést.

Íme az öt legfontosabb kockázat, amellyel tisztában kell lennie.

A gyártók nem javítják az EOL szoftvert

Az EOL szoftverek használatának egyik legnagyobb kockázata a biztonsági frissítések hiánya. A frissítések nélkül a rendszer ki van téve a potenciális biztonsági réseknek, így az érzékeny adatok és információk nagy veszélynek vannak kitéve.

A rosszindulatú szereplők folyamatosan keresik a szoftverek sebezhetőségeit, és ha egyszer találnak egyet, akkor kihasználhatják azt, hogy hozzáférjenek a rendszerhez, értékes információkat/adatokat szerezzenek, és váltságdíjat követeljenek érte.

Mivel az EOL-szoftverek már nem kapnak biztonsági frissítéseket az eredeti gyártótól, a hackerek könnyen célba vehetik - és még mindig célba veszik - ezeket a rendszereket, és megtalálják a kihasználható sebezhetőségeket.

Kompatibilitási problémák

Az EOL szoftverek használatának másik kockázata, hogy nem kompatibilisek az Ön által használt egyéb szoftverekkel vagy hardverfunkciókkal. Ez viszont kompatibilitási problémákat eredményezhet, amelyek rendszerösszeomlásokat, fennakadásokat és egyéb problémákat okozhatnak.

Ha például egy EOL operációs rendszert használ, előfordulhat, hogy az nem kompatibilis egy olyan szoftverprogram legújabb verziójával, amelyet használnia kell, és ez hatással lehet egy szervezet és alkalmazottai funkcionalitására, valamint termelékenységére.

Az EOL szoftverek használata korlátozhatja a szervezet azon képességét is, hogy kihasználja az új technológiák és funkciók előnyeit. Ráadásul, mivel az új technológiákat és szoftverfunkciókat rendszeresen fejlesztik, azokat is úgy tervezik, hogy az EOL operációs rendszerek (OS) helyett a legújabb szoftverekkel működjenek. Ha egy szervezet elavult szoftvert használ, nem lenne képes a legtöbbet kihozni az új funkciókból, ami visszavetné a vállalatot a termelékenység és az innováció terén.

Az EOL szoftverek használata tehát jelentős kockázatot jelenthet egy szervezet rendszerére és biztonságára nézve. A szoftvereket mindenképpen naprakészen kell tartani a legújabb biztonsági javításokkal és frissítésekkel, hogy elkerüljük a potenciális biztonsági réseket.

Csökkentett biztonsági frissítések

A Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, CISA arra figyelmeztet, hogy az elavult szoftverek használata biztonsági kockázatot jelenthet, mivel a szoftvergyártók már nem biztosítanak biztonsági javításokat és frissítéseket az újonnan felfedezett sebezhetőségek kijavítására.

Ez lényegében azt jelenti, hogy az életciklus lejárta után felfedezett biztonsági problémák nem lesznek megoldva, ami a rendszereket sebezhetővé teszi a rosszindulatú fenyegetésekkel szemben. Mivel a hackerek gyakran veszik célba az EOL-szoftvereket, mivel tudják, hogy sok felhasználó a kockázatok ellenére továbbra is használhatja azokat, a CISA arra ösztönzi a szervezeteket, hogy álljanak át a még használatban lévő, lejárt életciklusú rendszerekről.

Megfelelési kérdések a szervezetek számára

A biztonsági kockázatok mellett a CISA arra is figyelmeztet, hogy az EOL szoftverek használata megfelelési problémákat okozhat a szervezetek számára. A vállalatok számára léteznek olyan előírások, amelyek előírják számukra, hogy biztonságos és naprakész szoftvert tartsanak fenn, és védjék meg az érzékeny vagy értékes információkat a nyilvánosságra kerüléstől.

Az életciklusa lejártát követően használt szoftverek nem feltétlenül felelnek meg ezeknek a követelményeknek, ami potenciális jogsértésekhez és jogi problémákhoz vezethet. E kockázatok mérséklése érdekében a CISA azt tanácsolja a szervezeteknek, hogy fejlesszenek ki, vezessenek be és használjanak sokkal robusztusabb szoftvert, mint az EOL szoftverek, amelyekről áttérnek.

Ezzel a szervezetek biztosíthatják, hogy a legújabb, legbiztonságosabb szoftvert használják, és elkerülhetik az EOL-szoftverek használatával járó biztonsági kockázatokat és kihívásokat.

Megnövekedett költségek

Az elavult (EOL) szoftverek használata növelheti a szervezetek költségeit a szoftvergyártók támogatásának hiánya miatt, vagy amikor a gyártók már nem biztosítanak biztonsági javításokat, hibajavításokat vagy frissítéseket. Ezáltal a szervezetek kiszolgáltatottá válnak a biztonsági kockázatoknak - amelyek felszámolása költséges lehet.

Ráadásul, mivel az életciklusa végét elérő szoftverekhez gyakran már a technikai támogatás sem áll rendelkezésre, a problémák megoldása hihetetlenül nagy kihívást jelenthet. A szervezeteknek tehát extra erőforrásokat kell elkülöníteniük az életciklusuk végét jelentő szoftverek karbantartására, valamint biztonságossá tételére. Ez viszont növeli a szoftver kezelésével kapcsolatos költségeket (további informatikai személyzet felvétele vagy egy támogatott szoftververzió megvásárlása).

Az EOL-szoftverek speciális készségeket és tudást is igényelhetnek, ami szintén többletköltségeket eredményez. Ez elég ijesztőnek tűnhet, mivel nincs egy mindenre kiterjedő lista, és a költségek végeláthatatlanok lehetnek.

Ráadásul az EOL szoftverek kompatibilitási problémákat is okozhatnak az újabb hardverekkel vagy szoftverekkel, ami növelheti az állásidőt és bevételkieséshez vezethet.

Összességében az EOL-szoftverek használatával járó költségek gyorsan összeadódhatnak. A szervezeteknek tehát a naprakész és támogatott szoftverek mellett kell dönteniük, ami végül minimalizálja a biztonsági kockázatokat és elkerüli az egyéb felesleges költségeket.

A vállalatoknak azonban számos okból kifolyólag szükségük lehet arra, hogy egy Linux-disztribúciót az életciklusa lejártának dátumán túl is használjanak. Szerencsére van mód arra, hogy ezeket a rendszereket biztonságosan használjuk.