A nyilvános felhő csaknem egy évtizede 30%-os vagy annál is nagyobb ütemben növekszik. Még a világjárvány idején is, amikor a költségvetések szűkösek voltak, a nyilvános felhő használata felgyorsult.

Az elkövetkező években a növekedés nehezebb lesz, mivel a négy legnagyobb nyilvános felhőszolgáltató éles versenyben áll egymással. Rengeteg pénzt fektetnek be az analitikába, a mesterséges intelligenciába, a gépi tanulásba és más szolgáltatásokba, hogy az élen maradjanak. Bár nehezebb lesz, a nyilvános felhőpiac tovább fog növekedni.

A Forrester legfrissebb jelentése szerint a nyilvános felhőpiac 2026-ra világszerte átlépi az 1 billió dollárt. A piac fejlődésével párhuzamosan azonban a nyilvános felhő használatának mérsékeltebb növekedését olyan tényezők befolyásolják majd, mint a korábban említett, a legnagyobb felhőszolgáltatók közötti verseny, a szabályozási és politikai nézeteltérések miatti piaci fragmentáció, valamint az, hogy az edge computing eszközök szállítói a korábbinál nagyobb részesedést szereznek az IT-kiadásokból.

A Forrester előrejelzése szerint a felhőinfrastruktúra-szolgáltatások 2026-ra közel 496 milliárd dollár bevételt hoznak majd. Ennek oka, hogy a hiperskalálók, vagyis a nyilvános felhő- és felhőszolgáltatások iparágát uralni próbáló nagyvállalatok az infrastruktúra - mint már említettük - egyre nagyobb mértékű árucikké válása ellen küzdenek.

A hiperskalálók növelni fogják az olyan technológiákba való beruházásokat, mint az egyedi mikrochipek és a fejlett vezeték nélküli hálózatok, hogy lépést tudjanak tartani a versenytársakkal. Ez azonban inkább lehetőség lesz számukra az ügyfelek megtartására és a magasabb árú szolgáltatások felé való átirányítására, mintsem a bevételek kulcsfontosságú hajtóereje. Ahhoz, hogy a nyilvános felhőpiacon erősek maradjanak, a hiperskalálóknak és a szolgáltatóknak arra kell majd összpontosítaniuk, hogy más, a többiektől eltérő prémium szolgáltatásokba fektessenek be.

A hiperskálázók fókuszterületei

Adatbázis és analitika az AI/ML iránti ügyféligény miatt Az emberek azt akarják, hogy a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás segítse őket abban, hogy innovatívabbak és hatékonyabbak legyenek. Ennek hatására az adatbázis- és analitikai szolgáltatásokból származó bevételek 2026-ra háromszorosára, 89,5 milliárd dollárra nőnek. A felhőalapú AI-platformok segítenek majd abban, hogy ezek a szolgáltatások több pénzt keressenek. A felhő-natív technológiák egyre fontosabbá válnak majd, ahogy beépülnek az AI/ML szabványokba, és a Kubernetes lesz a felhő alapértelmezett IT-infrastruktúra-szabványa.

Fejlesztői szolgáltatások, amelyek vonzzák a programozókat A kódolókat vonzó fejlesztői szolgáltatások 2026-ra 51 milliárd dollár bevételt fognak generálni. Ezt a növekedést olyan tényezők táplálják majd, mint a szervermentes technológia, amely a felhőplatformokon történő alkalmazásfejlesztés szerves részévé válik, az automatizálás és az alacsony kódszintű kód integrálása a felhőalapú fejlesztésbe.

A felhőalkalmazások a hiperskalátorok SaaS-kínálatát erősítik. A felhőalkalmazások piaca olyan kategória, amelyet a nem hiperskalálók uralnak. Ez a piac 2026-ra 397 milliárd dollárral éri el a telítettséget. Annak ellenére, hogy a piac telítődik, a hiperskalálók továbbra is a SaaS-kínálatukra és arra fognak összpontosítani, hogy a SaaS legjobb házigazdái legyenek.

Miközben a nyilvános felhő gyorsan növekszik, és várhatóan eléri az 1 billió dolláros értéket, lesznek kihívások is ezen az úton. Ezek közé a kihívások közé tartozik a korábban említettek szerint a más vállalatok által támasztott verseny, a geopolitikai feszültségek és a gazdasági nehézségek. E kihívások ellenére a nyilvános felhő várhatóan tovább fog növekedni, és 2026-ra uralni fogja az informatikai piacot.