Az elmúlt néhány évben a befektetési csalások egyre kifinomultabbá és szélesebb körben elterjedté váltak, kihasználva a digitális technológiák térnyerését. Az Atlas VPN csapata által elemzett adatok szerint az amerikaiaktól 3,8 milliárd dollárt csaltak ki csalárd befektetési lehetőségek révén. A veszteségek összege 2021-hez képest 116%-kal nőtt. Az átverések közül sokan a közösségi média platformokat, weboldalakat, alkalmazásokat és más csatornákat használnak a potenciális áldozatok eléréséhez.

Az amerikaiaktól 3,8 milliárd dollárt csaltak ki.

Az adatok a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 2022-ben bejelentett csalási esetekre vonatkozó statisztikáin alapulnak.

A jelentésből kiderül, hogy:

  • Az amerikaiaktól 3,8 milliárd dollárt csaltak ki csalárd befektetési lehetőségek révén.
  • Az elmúlt 4 évben a befektetési csalások száma az Egyesült Államokban közel 4000%-kal nőtt.
  • A befektetési csalásokból származó veszteség mediánja 2022-ben 21 727 dollár.
  • A nevadaiak egymillió lakosra vetítve 316,5 befektetési csalást jelentettek, ami a legtöbb az összes állam közül.
  • Az emberek több mint 880 millió dollár értékű kriptót veszítettek el 30 162 bejelentett befektetési csalás során.

A növekedés néhány oka az internet és a közösségi média növekvő használata, amely segített a csalóknak új utakat találni a potenciális áldozatok eléréséhez. Emellett a kripto iránti érdeklődés növekedése elhitette az emberekkel, hogy gazdaságilag instabil időkben gyorsan meggazdagodhatnak, ha ebbe fektetnek be.

Vilius Kardelis, az Atlas VPN kiberbiztonsági írója megosztja gondolatait a befektetésekkel kapcsolatos csalások terjedéséről:

Összességében a befektetési csalások száma jelentősen nőtt, ami különböző tényezőknek köszönhető, többek között a technológiai fejlődésnek, a gazdasági instabilitásnak és a csalók kifinomultabbá válásának. Az egyéneknek tisztában kell lenniük ezekkel a kockázatokkal, és lépéseket kell tenniük, hogy megvédjék magukat az ilyen csalásoktól.

Hogyan veszik fel Önnel a kapcsolatot a csalók?

Egyes államokban sokkal több csalás történt, mint másokban, és a csalók bizonyos kapcsolattartási és fizetési módokat gyakrabban használtak.

Leggyakrabban a közösségi médián keresztül veszik fel a kapcsolatot a csalók az amerikaiakkal, amikor befektetési lehetőségeket kínálnak. Az emberek 27 611 csalási kísérletet jelentettek a közösségi médián keresztül. Az ilyen csalásokban messze a leggyakoribb fizetési mód a kriptovaluták voltak. Az emberek 30 162 bejelentett befektetési csalás során több mint 880 millió dollár értékű kriptovalutát veszítettek el.

Egy másik fontos statisztikai adat, hogy Nevada volt a csalók leggyakoribb célpontja. A nevadaiak egymillió lakosra vetítve 316,5 befektetéssel kapcsolatos csalást jelentettek. A második helyen a kaliforniaiak álltak 272,7 bejelentéssel egymillió lakosra vetítve.