Egyik ügyfelünk - aki egy kis pár fős céget visz - azzal a problémájával keresett meg minket, hogy nem elégedett jelenlegi email szolgáltatásával. Azonban, nem magával az email szolgáltatás minőségével volt problémája, hanem szeretett volna bevezetni csoportmunka eszközöket, melyre a korábbi szolgáltatójánál nem igazán volt megoldás.

Az igényeket és a lehetőségeket átbeszélve, Google Workspace bevezetését javasoltuk, mivel az egyben tartalmazz mindent szolgáltatást amire szüksége volt:

  • Levelezés: Gmail
  • Saját és közös naptár: Calendar
  • Címjegyzék: Contacts
  • Fájlmegosztó szolgáltatás: Drive
  • Meeting platformot: Meets

Mivel a cégnél majd’ mindenki használta eddig is a Google termékeit, a felület sem volt idegen senki számára, így a betanulási idő is jelentősen lerövidíthető volt. Végül a választott csomag a Business Standard lett, elsősorban a 2TB tárterület és a megosztott Drive meghajtó miatt.

Email migráció

A levelezést jóformán csak webmailen keresztül érték el eddig is, így nem volt szükséges helyben tárolt vagy más forrásból a leveleket migrálni. A postafiókok kis száma (kevesebb mint 10) miatt az emaileket a Google Data Migration tooljával, IMAP-on keresztül másoltuk fel a korábbi szolgáltatótól a Google szervereire.

Fájlok migrálása

Korábban a fájlok tárolására, megosztására az irodában volt egy kis PC beállítva, Linux-val és Samba fájlmegosztással. Ez alapvetően jól elláta a feladatát, azonban a pár éve bevezetett home office miatt, nehézkessé vált a dolog, VPN-re kellett csatlakozni és a Samba megosztás interneten keresztül sokszor lassú volt.

A linux szerveren lévő 3 megosztásnak megfelelően létre hozásra került 3 megosztott meghajtó a Google Drive-ban, és egyszerű fájlmásolással felmásolásra kerültek oda az adatok. Minden laptopra telepítésre került az asztali Google Drive kliens, amin keresztül mindenki eléri a megosztott és privát Drive meghajtókat. A Google Drive alkalmazása biztosítja azt, hogy ha egyszerre szerkesztenek doc vagy xls fájlokat Wordben, Excelben, ne legyen konfliktus, felülírás.

Egyébb migráció

Alapvetően más adatot nem volt szükséges bemigrálni, a Címjegyzékét mindenki feltöltötte magának, a közös és saját naptárat pedig most kezdték el új szolgáltatásként használni.

Android telefonok bekötése végtelenül egyszerű volt, csak a - már gyárilag fent lévő - Gmail alkalmazásban kellett új fiókként felvenni a céges Google fiókokat és minden funkció és adat azonnal elérhetővé vált.