A kiberbűnözés mai, pénzügyek által vezérelt világában minden szervezet célpont - így a kis- és középvállalkozások is.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) azonban gyakran nem rendelkeznek a megfelelő védelemmel kapcsolatos erőforrásokkal és belső know-how-val. A biztonság sok szempontból megfoghatatlannak tűnhet ezeknek a kisebb vállalatoknak, amelyeknek szükségük van a védelemre, de a biztonsági igényeiket csak a vállalkozásuk növekedésével ismerték fel.

A biztonsági érettségnek nem kell elvont gondolatnak lennie a kkv-k számára. Nem minden vállalatnak van szüksége teljes létszámú SOC-ra és biztonsági megelőzési technológiák egész sorára. Amire viszont szükségük van, az az, amit a SOC biztosít: a hálózat átláthatósága. A kkv-k gyorsan növelhetik belső kiberképességeiket az olyan láthatósági eszközökkel, mint a SIEM-ek.

A kkv-knak olyan, mára kész biztonsági rendszerekre van szükségük, amelyek nem kerülnek egy vagyonba. A piac számos ingyenes és alacsony költségű biztonsági eszközt kínál, amelyek segítségével a kis- és középvállalkozások a költségvetésükből gyorsan javíthatják a biztonsági igényeket.

A lehetséges forgatókönyvek megvitatása

Mi történik, ha ellopják a jelszót?

Az erre és a többi hasonló kérdésre adott válasz sokat elmondhat egy szervezet biztonsági helyzetéről. Az érettebb biztonsági környezetek olyan személyazonosság-kezelő eszközt használhatnak, amely kétfaktoros hitelesítéssel rendelkezik, és amely a felhasználók hozzáférését a hálózatnak csak egy kis részére korlátozza. Mások számára egy ellopott jelszó egy jelentős betörés előjátéka lehet.

Jó gyakorlat, hogy az összes üzleti technológiai vezető leül és megvitatja a lehetséges biztonsági forgatókönyveket. Kinek milyen felelőssége van egy biztonsági rés során? Hogyan ellenőrzik az alkalmazottak felhőhasználatát és hitelesítését? Hogyan távolítják el a korábbi csapattagokat a hálózatokról?

Ezek az asztali ülések kritikus kiindulópontot jelenthetnek a biztonsági érettség javításához és a biztonsági helyzet javításához szükséges konkrét biztonsági eszközök felfedezéséhez. A jó hír az, hogy a piac számos ingyenes és olcsó biztonsági eszközt kínál, amelyek segíthetnek a kis- és középvállalkozásoknak a költségvetésből gyorsan javítani a biztonsági igényeket.

Felhívás a láthatóságra

Minden biztonság a hálózat láthatóságával kezdődik. A szervezetek nem tudják beállítani azt, amit nem mérnek. A biztonsági információ- és eseménykezelő (SIEM) eszközök a környezet több forrásából származó naplók összegyűjtésével és a gyanús viselkedés észlelésével biztosíthatják ezt a betekintést.

Mivel a biztonsági fenyegetések gyorsan változnak, a SIEM gyorsan figyelmeztetheti a rendszergazdákat azokra a változásokra, amelyek további felülvizsgálatot igényelhetnek. A technológiai vezetők, ismerve az aggályokat, kockázatalapú döntéseket hozhatnak arról, hogy a biztonsági érettség javítása során mely sebezhetőségeket helyezzék előtérbe.

Az azonosság-hitelesítési eszközök gyakran alacsony költséggel nyújtanak erős biztonságot. Ezek az eszközök megkövetelik, hogy a felhasználók többfaktoros hitelesítést (MFA) használjanak, és megakadályozhatják, hogy a rossz szereplők büntetlenül mozogjanak a környezetben. Ahogy egyre több szervezet tér át a Zero Trust keretrendszerekre, a személyazonosság-kezelő eszközök értéke tovább növekszik. Még ha egy szervezet nem is kezdte el a Zero Trust-ot, néhány egyszerű legjobb gyakorlat kihasználása azonnali hasznot hozhat.

Olcsó eszközök

A SIEM és a személyazonosság-kezelés mellett számos felhő- és alkalmazásszolgáltató további biztonsági eszközöket kínál előfizetésekben vagy olcsó kiegészítőként. A Microsoft például számos beépített biztonsági funkciót kínál, köztük többfaktoros hitelesítést a Microsoft 365-öt futtatók számára.

A Microsoft a termékeihez a Center for Internet Security (CIS) biztonsági referenciaértékek lépésről lépésre történő ellenőrzését is tartalmazza. Ez az eszköz ingyenes, bár sok naplóadatot generál, ami költséges lehet a naplóbefogadás alapján díjat felszámító SIEM-mel rendelkező szervezetek számára.

A CIS Top 20 keretrendszer kiváló lehetőség a szervezetek számára a biztonsági érettségük mérésére. Azok a szervezetek, amelyek nem érik el a CIS Top 20 szabványait, követhetik ezeket az iránymutatásokat a potenciális lyukak kitöltéséhez.

A canary token egy másik hasznos eszköz, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ingyenes tokeneket dobjanak le a környezetükben. Ezek a tokenek korai figyelmeztető jelzést jelentenek, és a rendszergazdák tudomására hozzák a kritikus információkat. Egy rendszergazda például tokeneket állíthat be, hogy lássa, ha valaki API-kulcsot használ, és hogy milyen kulcsokat használ, hogy lássa, ha valami nem stimmel.