Ahogy a digitális átalakulás minden iparágban felgyorsul, úgy nő az adatszolgáltatások iránti kereslet is. Miközben egy olyan új korszakba lépünk, amelyben a technológia uralja társadalmunkat és gazdaságunkat, az üzemeltetőknek gondosan egyensúlyba kell hozniuk a fenntarthatósági követelményeket a megnövekedett hely- és munkaerőigénnyel, miközben csökkenteniük kell a környezetre káros kibocsátásaikat.

Mivel a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási (ESG) követelmények egyre fontosabbá válnak a következő két évben, a modern adatközpontok kihasználják a mesterséges intelligencia (AI) előnyeit, hogy fenntarthatóbbá és társadalmilag felelősségteljesebbé váljanak. A mesterséges intelligencia által vezérelt automatizálási megoldások nemcsak a működési költségek csökkentését segítik elő a prediktív karbantartás és a jobb biztonság kihasználásával, hanem az áramkimaradásokat is előre jelzik, miközben magasabb teljesítménymutatókat érnek el. Az olyan élvonalbeli technológiák, mint a robotika, a tárgyak internete és a gépi tanulás, valamint a mesterséges intelligencia középpontba állításával az előrelátó szervezetek jó helyzetben lesznek ahhoz, hogy optimalizálják működésüket, miközben minimalizálják a szén-dioxid-kibocsátást.

A Gartner előrejelzése szerint 2025-re a felhőalapú adatközpontok AI és gépi tanulási (ML) technológiával felszerelt csúcstechnológiás robotokat alkalmazhatnak, amelyekkel elképesztő, 30%-kal hatékonyabb működést érhetnek el.

Hogyan használhatják az adatközpontok az AI-t?

Működési folyamatok automatizálása

  • Az elkövetkező években a vállalati adatközpontokban az unalmas és időigényes feladatokat a mesterséges intelligencia forradalmasítja.
  • Az AI-alapú robotok automatizálják majd az olyan hétköznapi feladatokat, mint a szerverfrissítés, az ütemezés és a karbantartás - ami nagyobb pontosságot eredményez, valamint felszabadítja a személyzetet, hogy izgalmasabb projektekre koncentrálhasson.
  • Az ipari robotok automatizálással forradalmasítják az ártalmatlanítás, leszerelés és megsemmisítés folyamatát.
  • A hangok és képek távoli ellenőrzésével a szabálytalanságok vagy biztonsági kockázatok szempontjából ezek a robotrendszerek felbecsülhetetlen értékű adatforrást kínálnak, amely nagyobb hatékonyságot eredményez a megnövekedett megtérüléssel.

A fenntartható gyakorlatok előmozdítása

  • A digitális ikrek forradalmasítják az adatközpont-ipart, lehetővé téve számukra a fenntartható működést és a szénlábnyom csökkentését.
  • A mesterséges intelligencia és az ML-technológia segítségével, amely valós időben elemzi az információk silóit, ezek a virtuális reprezentációk képesek megjósolni a létesítményen belüli viselkedést - így a prediktív karbantartási technikák révén költségmegtakarítás érhető el.
  • A digitális ikertechnológia alapvető eszköz az egyre összetettebb műveletek irányításához, mivel az adatközpontok egyre nagyobbak és minden eddiginél több munkaterhelést kezelnek.
  • A mesterséges intelligencia erejének kihasználása az adatközpontok felügyeletére drámaian csökkentheti az energiaköltségeket, és fenntarthatóbbá teheti a szervezeteket. Az érzékelők használatával az ML-algoritmusok a környezeti változásoknak megfelelően állítják be a hűtési szinteket, emberi felügyelet nélkül - ami azt jelenti, hogy a vállalatok akár 40%-ot is megtakaríthatnak az áramszámláikon.
  • A prediktív elemzés segítségével a vállalatok megelőző betekintést nyerhetnek az esetleges szerverhibákba vagy hálózati torlódásokba, ami az esetleges adatkimaradásokat még azelőtt leállítja, mielőtt azok bekövetkeznének.

Javítja a biztonságot

  • Az adatközpontok mind fizikai, mind digitális fenyegetéseknek ki vannak téve, amelyeket a szolgáltatók többé nem hagyhatnak figyelmen kívül.
  • Az AI/ML-alapú megoldások megoldást kínálnak - az intelligens kamerák, a behatolásjelző rendszerek és a robotok együttesen védik az adatközpontot a külső erőkkel szemben.
  • A kiberbiztonsági problémák megelőzésében is segítenek a rosszindulatú programok nyomon követésével, a kiskapuk azonosításával, valamint az összes bejövő és kimenő információ átfogó elemzésével a potenciális veszélyek szempontjából.
  • Eszközök teljesítményének kezelése
  • Az eszközteljesítmény-menedzsment AI/ML-modellekkel meghosszabbíthatja eszközei élettartamát és csökkentheti a költségeket.
  • Azáltal, hogy proaktívan észlelnek minden olyan működési paramétert, amely akadályozhatja a használhatóságot, ezek az erőforrások megkönnyítik annak felismerését, hogy egy eszköz karbantartásra szorul, mielőtt nem tervezett kiesésekre kerülne sor.
  • Továbbá, a valós idejű adatfolyamokat figyelik, így meg lehet tanulni, hogy mi a normális, hogy az összes kapcsolódó fizikai eszközre csoportosítva azonosítani lehessen a rendellenes állapotokat.

Az ügyfélélmény javítása

  • Az AI/ML modellek segítségével szabadítsa fel az ügyfél/felhasználói élményben rejlő lehetőségeket az adatközpont hatékonyságának és biztonságának maximalizálása érdekében.
  • Használja ki ezeket a meglátásokat stratégiailag azáltal, hogy azonosítja, mely ügyfelek vannak veszélyben, így proaktív támogatással megtarthatja őket, fedezze fel a digitális vagy üzleti szolgáltatások elérhetőségét biztonságos, alacsony késleltetésű módon növelő csatlakozási lehetőségeket, és jobban megértse, hogy a fogyasztók mire vágynak leginkább a megoldásaitól.

A vállalatok lelkesen fogadják a digitális átalakulást, és az adatközpontok működésének ehhez kell igazodnia. E kihívásnak való megfeleléshez az AI és az automatizálás kombinációjára lesz szükség, amely nemcsak a fenntarthatóságot biztosítja, hanem a kritikus versenyképességet is elősegíti.