A vállalati szoftvereket fejlesztő Proxmox Server Solutions GmbH (a továbbiakban “Proxmox”) ma kiadta a Proxmox Backup Server 2.4-es verzióját, amely a webes felület sötét üzemmódját, LDAP hitelesítési tartományt és a WORM szalagok támogatását tartalmazza. A nyílt forráskódú szerver backup megoldás lehetővé teszi VM-ek, konténerek és fizikai hosztok biztonsági mentését és visszaállítását. Az inkrementális, teljesen deduplikált biztonsági mentések támogatásával jelentősen csökkenti a hálózati terhelést, a szükséges tárhelyet és ennek eredményeként az infrastruktúra összköltségét. Az integrált webes felülettel a felhasználók egyetlen ablakból könnyedén kezelhetik és felügyelhetik az összes mentési feladatot, és katasztrófa esetén gyorsan helyreállíthatják az egyes fájlokat, teljes VM-eket és archívumokat.

Újdonságok a Proxmox Backup Server 2.4-ben

Ez a verzió a Debian 11.6 “Bullseye” alapú, de egy újabb, 5.15-ös Linux kernelt használ, és tartalmazza a ZFS 2.1.9-et. Bár az 5.15-ös kernel a stabil alapértelmezett, a legújabb hardverek jobb támogatása érdekében opcionálisan telepíthető a 6.2-es Linux kernel.

  • Sötét mód: A webes felülethez a teljesen integrált “Proxmox Dark” téma áll rendelkezésre. Alapértelmezés szerint a böngésző vagy az operációs rendszer prefers-color-scheme médiakérdése alapján kerül meghatározásra az alapértelmezett színséma. A felhasználók felülbírálhatják a témát a felhasználói menüben újonnan hozzáadott Színtéma-választó segítségével.
  • Hozzáadott LDAP hitelesítési tartomány és felhasználói szinkronizálás: Ez a verzió mostantól lehetővé teszi a felhasználók hitelesítését egy külső LDAP-kiszolgálóval szemben. Ahhoz, hogy be lehessen jelentkezni, az LDAP-reálok felhasználóit kézzel kell hozzáadni. Alternatívaként a felhasználók automatikusan szinkronizálhatók az LDAP-kiszolgálóról. A webes felületen a Felhasználó hozzáadása párbeszédpanelben van egy birodalom mező, amely lehetővé teszi a felhasználók LDAP vagy OpenID Connect birodalomhoz való manuális hozzáadását.
  • WORM szalagok: A WORM (write once, read many) szalagok kezdeti támogatása a 2.4-es verzióval elérhető. A speciális WORM kazettákkal az adatok csak egyszer írhatók a memóriába; későbbi módosítások nem lehetségesek. A WORM-kompatibilis tárolás gyakran követelmény a jogi szabályozással rendelkező szervezetek számára. Emellett például a kritikus adatok véletlen vagy szándékos törlése elleni védelmet is szolgálja. A Proxmox Backup Server nem tesz különbséget a normál és a WORM szalagok között, ezért különböző elnevezési sémák és dedikált adathordozó-állományok használata ajánlott.

További figyelemreméltó fejlesztések

  • A feladatnaplók mostantól közvetlenül a webes felületről tölthetők le szöveges fájlként további ellenőrzés céljából.
  • Telepítési ISO: A telepítés során kiválasztható a UTC időzóna, ami megkönnyíti a több földrajzi helyen elosztott hosztok vagy fürtök szinkronizálását.
  • A technikai dokumentáció tovább javult a szemétgyűjtés (GC) részletesebb magyarázatával. Emellett a dokumentáció és az API megtekintő widget sötét üzemmód támogatásával bővült.

A Proxmox Backup Server zökkenőmentesen integrálódik a Proxmox Virtual Environmentbe - a felhasználóknak csak a Proxmox Backup Server tárolóját kell hozzáadniuk a Proxmox VE új tárolási célpontjaként. A szoftver a GNU AGPL, v3 licenc alatt kerül kiadásra.