Az operációs rendszer (OS) virtualizációjával hihetetlen dolgokat lehet elérni. A hardverréteg absztrakciójával a virtualizálás elhiteti az operációs rendszerrel, hogy natívan hardveren fut, holott valójában egy másik operációs rendszeren belül van elhelyezve.

Ez a lehetőségek világát nyitja meg. A virtualizációval például egynél több teljesen működőképes operációs rendszert futtathat egy gépen - vagy a gazdabiztonsági operációs rendszertől eltérő operációs rendszert futtathat, például Windows-t futtathat egy Linux-rendszeren, vagy fordítva.

A Microsoft pontosan ezt tette a Windows Subsystem for Linux (WSL) virtualizációs eszközzel, amely lehetővé teszi a Linux kernel, fájlrendszer és Linux GUI futtatását egy Windows 10 vagy Windows 11 számítógépen.

Hogyan működik a Linuxos Windows-alrendszer?

A Windows Subsystem for Linux (WSL) a Microsoft komponenseinek gyűjteménye, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a natív 64 bites Linux 64 bites ELF64 (Executable and Linkable Format) bináris állományok működését a Windows 10 vagy Windows 11 operációs rendszerben (OS).

Ez egy olyan absztrakciós réteg, amely lehetővé teszi a Windows-felhasználók számára, hogy zökkenőmentesen telepítsenek és futtassanak Linux-készítményt a Windows-rendszerükön anélkül, hogy kettős rendszerindításra vagy virtuális gép futtatására lenne szükség.

Miután a Windows Subsystem for Linux funkciót aktiválták a Windowsban, a Linux bash shell segítségével telepíthető például az Ubuntu felhasználói módú kép - amely a Windows kernel rétegén fut, lehetővé téve az ELF64 binárisok működését a Windowsban.

A WSL magában foglal egy felhasználói módú munkamenet-kezelő szolgáltatást a Linux-példány kezelésére, minimalizált Pico folyamatokat a Linux rendszerhívások kezelésére, valamint Pico illesztőprogramokat a Linux kernel emulálására. Ez a struktúra együttesen lehetővé teszi, hogy a Linux rendszerhívásokat a Windows rendszermaghoz irányítsák és az általuk kezeltek legyenek.

A telepítést követően a felhasználók az Ubuntu csomagtárból származó fájlokat futtathatnak, Linux parancssori segédprogramokat, például a grep-et használhatják, navigálhatnak a Linux fájlrendszerében, és parancsfájlokat futtathatnak a parancssori felület (CLI) segédprogramjaival.

Kinek szól a Windows Subsystem for Linux?

A Windows Subsystem for Linux elsődleges felhasználói bizonyos mértékig a Windows környezetben dolgozó Linux-fejlesztők. Például webfejlesztők, akik gyakran használnak Linuxot és más nyílt forráskódú eszközöket olyan forrásokból, mint a GitHub, de korlátozottan férnek hozzá teljes Linux-rendszerekhez a fejlesztéshez és kísérletezéshez. A felhasználási esetek közé tartoznak:

  • Fejlesztés: A WSL lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy Windowson belül is használhassák az ismerős Linux-eszközöket és programozási nyelveket, például a Rubyt és a Pythont. Linux-alapú fejlesztőkörnyezeteket futtathatnak, például Dockert és Kubernetest.
  • Szerverek kezelése: A WSL segítségével Linux-kiszolgálókat kezelhet. Ez akkor hasznos, ha rendszergazda vagy, vagy ha egy Linux-kiszolgálót Windows-számítógépről kell kezelned. A WSL segítségével távoli asztali kapcsolat használata nélkül kezelheti a Linux-kiszolgálókat, és Linux-eszközöket és -alkalmazásokat használhat a kiszolgálók kezeléséhez.
  • Oktatás: A Linux-oktatás egy másik nagyszerű felhasználási területe a WSL, mivel a Linuxról tanulhat anélkül, hogy külön Linux operációs rendszert kellene telepítenie. A WSL segítségével követheti a Linux oktatóanyagokat és dokumentációkat, és beállíthat egy Linux fejlesztőkörnyezetet.
  • Termelékenység: Egyesek számára, akik ismerik a Linux-környezeteket, egy WSL-példány segítségével javíthatják a munkafolyamatokat, mivel a Windows-számítógépükön is használhatják az ismerős Linux-eszközöket és -alkalmazásokat - időt és energiát takarítva meg.

Az ilyen felhasználási esetek részben annak köszönhetőek, hogy a Windows Subsystem for Linux telepítése nagyon egyszerű, de a Windows operációs rendszerrel való szoros integráció is segít.

WSL 1 vs. WSL 2

A Microsoft a Windows Subsystem for Linux két különböző verzióját kínálja: A WSL 1 és az újabb WSL 2. Mindkettő megkönnyíti a Windows és a Linux közötti integrációt, könnyű és gyors indítási idővel rendelkezik. Emellett mind a WSL 1, mind a WSL 2 kompatibilis a nem Microsoft hipervizorokkal, például a VMware és az Oracle VM VirtualBox rendszerekkel.

A WSL 1 és a WSL 2 közötti elsődleges különbség az, hogy az utóbbi egy felügyelt virtuális gépen (VM) belül működik. Mivel a VM kezelt, az informatikai szakembereknek nem kell foglalkozniuk a virtuális gépekhez jellemzően kapcsolódó konfigurációs vagy kezelési feladatokkal.

Egy másik lényeges különbség, hogy a WSL 2 egy teljes Linux kernelt használ. Mivel ezt a rendszermagot a Microsoft fejlesztette ki, rendszeresen frissül a Windows Update-en keresztül.

A Microsoft általában a WSL 2 használatát ajánlja a WSL 1-hez képest jobb teljesítménye és 100%-os rendszerhívás-kompatibilitása miatt. Használhatja azonban a WSL 1-et, ha egy projektet a Windows fájlrendszerén kell tárolni, vagy ha egy projekthez Windows és Linux eszközökkel történő keresztkompilálásra van szükség.

Miért használjunk WSL-t Linux helyett VM-ben?

Míg a Linux példányok a Windowson belül egy VM-en belül is működhetnek, a WSL két előnyt kínál. Először is, a teljes VM-hez képest kevesebb számítási erőforrást - processzor, memória és tároló - igényel. Másodszor, a WSL lehetővé teszi a Windows és Linux környezetek egyidejű futtatását, így a fejlesztők szükség esetén ugyanazon fájlokon Windows-alkalmazásokat és Linux segédprogramokat használhatnak.

A WSL 2 lehetővé tette, hogy a Linux GUI alkalmazások natívnak és intuitívnak érezzék a Windowson való működést. A felhasználók közvetlenül a Windows Start menüjéből indíthatják a Linux-alkalmazásokat, a Windows tálcájára tűzhetik őket, és az alt-tab segítségével zökkenőmentesen válthatnak közöttük. Emellett mostantól a Windows és a Linux alkalmazások között is lehetséges a kivágás és beillesztés funkciók végrehajtása.

A WSL előnyei és korlátai

A WSL használatának egyik legfőbb előnye, hogy a Linux-alkalmazásokat egyszerűen, külön virtualizációs alkalmazás futtatása nélkül lehet futtatni egy Windows PC-n. Ugyanakkor egy másik előnye is van: több Linux-disztribúció, például Ubuntu, OpenSUSE, Kali, Arch Linux és Debian támogatása - egymás mellett.

Továbbá a Microsoft teljes mértékben támogatja a WSL-t, és biztosítja a zökkenőmentes futást a Windows 10 (2004-es vagy magasabb verziójú) és a Windows 11 rendszeren. Más szóval, ha a WSL használatával problémák merülnek fel, a Microsoft dokumentációjára és támogatására támaszkodhat a probléma megoldása során.

A WSL-nek azonban vannak bizonyos korlátai, mivel nem egy teljes értékű Linux-környezet. Ez egy kompatibilitási réteg, amely lehetővé teszi a Linux binárisok futtatását Windowson. Ez azt jelenti, hogy nem minden Linux funkció érhető el a WSL-ben. A WSL például nem támogat néhány Linux fájlrendszert, például az ext4-et. Továbbá a WSL nem támogat minden Linux-disztribúciót.

Ezenkívül a WSL használata nem olyan gyors, mint egy natív Linux telepítés. Ennek oka, hogy a WSL egy virtualizációs réteg, amelynek a Linux rendszerhívásokat Windows rendszerhívásokra kell lefordítania. Ez a fordítási folyamat többletköltséget jelent, ami lassíthatja a teljesítményt.

A Windows egyik legfontosabb funkciója?

Összességében rengeteg olyan fejlesztői környezet van, amely hatalmas hasznát venné a WSL használatának - és sok más felhasználási eset is. Vannak azonban korlátozások is. A Windows Subsystem for Linux működni fog az Ön számára? Nos, ez az Ön egyedi felhasználási követelményeitől függ. Ha szeretné kipróbálni a WSL-t, itt követheti a Microsoft egyszerű utasításait.