A mobileszközök használata a munkahelyeken a 2000-es évek eleje óta folyamatosan növekszik, és a közelmúltban mindenütt jelen voltak a vállalatoknál. A vállalatok és alkalmazottaik nagymértékben függnek az olyan mobil eszközöktől, mint a laptopok, táblagépek és okostelefonok, hogy számos műveletet és feladatot teljesítsenek.

Mivel a távmunka a legtöbb iparágban normává vált, a mobileszközök a termelékenység és a hatékonyság növelésének nem megkerülhetetlen eszközeivé is váltak, így a legtöbb szervezet kiemelkedő részévé váltak. A mobileszközök segítenek a munkavállalók teljesítményszintjének növelésében, valamint rugalmasságot biztosítanak számukra, de ha nem kezelik őket, különböző kihívások elé állíthatják a szervezetet. Az eszköz végpontok ellenőrzésének és átláthatóságának hiánya, valamint az eszközök kezelésének nem szabványosított módja nem hatékony működéshez és biztonsági fenyegetésekhez vezethet. A vállalati mobileszközök hozzáférnek érzékeny és kritikus üzleti adatokhoz, amelyek hajlamosak helyrehozhatatlan károkat szenvedni, ha feltörik, ellopják vagy elveszítik őket. Ezeket az adatokat állandóan a vállalati biztonsági protokollok aláásásának veszélye fenyegeti.

A nagy kérdés, ami most felmerül, hogy hogyan lehet csökkenteni a mobileszközök tömeges kezeléséből eredő kockázatokat, függetlenül a vállalkozás méretétől. Mindig nagy költséget, munkát és erőforrásokat igényel minden egyes eszköz manuális kezelése és ellenőrzése. Ez az eszközleállások, biztonsági problémák és informatikai problémák lavinája alá helyezi a szervezetet, ami végső soron kiégéshez vezet. Az informatikai rendszergazdák és a biztonsági csapatok hajlamosak arra, hogy minden idejüket és erőforrásukat kioltják minden egyes beírt eszköz kézi konfigurálásával, biztosításával és frissítésével, ami nem csak nehézkes, de gazdasági veszélyt is jelent a vállalkozás számára. A vállalati mobilitási meghajtások vállalásakor az eszközök egységes és következetes kezelésének és felügyeletének bonyolultsága valószínűtlen a mobileszköz-kezelő (MDM) szoftverek vállalati hálózatba történő integrálása nélkül.

Mi az a mobileszköz-kezelés?

A mobileszköz-kezelés (Mobile Device Management, MDM) egy olyan szoftveres megoldás az informatikai részlegek és rendszergazdák számára, amelyet a mobil eszközök, például laptopok, okostelefonok, táblagépek és IoT-eszközök ellenőrzésére és védelmére terveztek. Az MDM-megoldások lehetnek felhőben vagy a helyszínen hosztoltak, és támogatják az összes mobil végpont kezelését, beleértve a személyes és a vállalati eszközöket is. Az MDM-megoldás célja az eszközkezelés, a felhasználói termelékenység és a vállalati tulajdonú mobileszközök házirend-megfelelőségének erősítése. Az MDM-megoldás lehetővé teszi az IT-adminisztrátorok számára a mobileszközök kezelését és felügyeletét, valamint a biztonsági irányelvek elosztását az eszközökön, mivel azok hozzáférnek az érzékeny vállalati adatokhoz, ezáltal fokozva az adatbiztonságot. Az MDM-megoldás figyelemmel kíséri a mobileszközök állapotára vonatkozó fontos információkat, meghatározza, hogy mely alkalmazások jelenhetnek meg az eszközön, illetve nem jelenhetnek meg rajta, megtalálja az eszközt, ha az elveszett, és megvédi az eszközt, ha az esetleg ellopják vagy elveszik. Funkcionális eszközöket kínál a szervezeteknek a kiberbiztonsági kockázatok vagy a vállalati erőforrásokhoz és adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés elleni védekezéshez, valamint a szellemi tulajdon elvesztése elleni védelemhez.

A mobileszköz-kezelő szoftverek jellemzően felhőalapú vagy helyi modellekben futnak. A felhőalapú modellek azonban jellemzően költséghatékonyabbak és gyorsabban bevezethetők, mivel nem igényelnek további hardvert. Az eszközök tömegesen regisztrálhatók az MDM-kiszolgálón és a kezelési konzolon keresztül, ahol az IT-adminisztrátorok távolról is konfigurálhatják és kezelhetik az összes eszközt.

Miért van szüksége a vállalatoknak MDM-re?

Adatbiztonság

Az MDM olyan végponti biztonságot nyújt, amely minden, a vállalati hálózathoz csatlakoztatott eszközre kiterjed. Olyan szabványos adatbiztonsági eszközöket biztosít, mint az alkalmazáskezelés, a tartalomkezelés, a vírusirtó szoftverek, a hálózati hozzáférés-szabályozás és a felhőbiztonság. Azonosítja a kiberbiztonsági veszélyeket és az adatszivárgást a digitális eszközökön, ahogyan a létfontosságú vállalati információkat is megvédi a megosztástól vagy a kiszivárgástól. Ugyanígy képes felismerni és jelenteni a nagy veszélyt jelentő alkalmazásokat, webhelyeket vagy eszközöket, és távolról azonnal letiltani vagy törölni egy eszközt, ha elveszett vagy elvitték.

Távfelügyelet

Az MDM-eszközök a mobileszközök távfelügyeletét szolgálják az OTA (over-the-air) eszközök távfelügyeletével. Az eszközök koncentrált és központosított kezelését, konfigurálását, frissítését, telepítését/törlését, hibaelhárítását és karbantartását garantálja anélkül, hogy a végfelhasználók részéről az informatikai eszközök további igénybevételére vagy bármilyen közreműködésre lenne szükség egy egységes műszerfal-felületen keresztül. Az MDM-ben kiválasztott minden egyes eszköz szintén lehetővé teszi az IT-szakértő számára, hogy a távoli kapcsolódás lehetővé tétele érdekében folyamatosan GPS-követést és földrajzi kerítést állítson be a készüléken.

A termelékenység növelése

Az MDM-megoldások számos hasznosságot mutattak a vállalati világban azáltal, hogy biztosítják az alkalmazottak és a vállalat által telepített technológiai eszközök jobb munkateljesítményét és hatékonyságát. A weboldalak és alkalmazások feketelistázása/fehérlistázása biztosítja az eszközök korlátozott használatát meghatározott munkacélokra, és megvédi a rendszert a Wi-Fi, az adatok és az alkalmazások visszaélésszerű használatával szemben. Az alkalmazottak munkáját egyszerűsíti azáltal, hogy az eszközöket védőburkolatba zárja, amely biztosítja, hogy csak azokat a funkciókat és feladatokat hajtsák végre, amelyekre be vannak állítva. Ez a kioszk üzemmód megóvja az alkalmazottakat attól, hogy állandó figyelemelterelésnek és egyéb, a munkához vagy a vállalkozás céljaihoz nem kapcsolódó eszközfunkcióknak legyenek kitéve.

Csökkentett költségek

A perifériás eszközök (Bluetooth, Wi-Fi, kamera, hang stb.), a nem engedélyezett alkalmazások és webhelyek lezárása megkíméli a vállalkozást az adat- és Wi-Fi pazarlástól, ami hosszú távon további költségeket von maga után a vállalkozás számára. A technológiai eszközök további időt, energiát és erőforrásokat igényelnek, amelyek az MDM-eszközök segítségével kiegyensúlyozottá válnak.

Ellenőrzés és konzisztencia az összes eszköz felett

Kulcsfontosságú az MDM-megoldások beépítése a használt eszközök és operációs rendszerek széles körének ellenőrzéséhez. Az MDM garantálja a készülékek jobb érzékelhetőségét és konzisztenciáját az eszköz teljes életciklusa során. Az összes mobileszköz funkcionalitásának határozott ellenőrzése segíti a vállalkozást a rendszerek következetes nyomon követésében és ellenőrzésében, ami garantálja az operációs rendszer zökkenőmentes működését a hálózaton belül.


A mobileszköz-kezelő eszközök ezen erőteljes funkcióinak kihasználása minden méretű szervezetnek esélyt ad arra, hogy a technológiai korszak felemelkedésével a munkakörnyezetben megjelenő figyelemre méltó nehézségeket kezelje. Általában produktív, hasznos és előnyös eredményeket kínál a felhasználás minden célorientált vállalkozás számára. Sok vállalkozás már kihasználja a távmunkát és az eszközpark egy helyről történő kezelését, ami versenyelőnyt biztosít számukra más vállalkozásokkal szemben.