Ügyfelünk saját, dedikált cPanel szerverrel rendelkezik , mellyel alapvetően elégedett volt, azonban volt egy problémája, amit nem tudott (vagy akart) a szolgáltatója, vagy maga sem megoldani: szeretett volna különböző PHP verziót beállítani almappákban egy domain név alatt.

Első lépésként felmértük cPanel szeverét, mi, hogy van feltelepítve, beállítva, elsősorban a webkiszoláló környéki részre. Felmérésünkből megállapításra került, hogy Apache webkiszolgáló PHP-FPM-mel volt feltelepítve, valamint ezek előtt egy Nginx alapú (de nem a cPanel által szállított, hanem a szolgáltató saját megoldása) cache megoldás volt rakva.

Ebből már alapvetően megállapítható volt, hogy mi az ami meggátolja ügyfelünket az elérni kívánt funkcióban: PHP-FPM. cPanel szerveren, PHP-FPM használatával, csak domain szinten lehet állítani a PHP verziót, egy domainen belül, almappánként sajnos nem.

Weboldalának látogatottságát, terhelését áttekintve, úgy döntöttünk, hogy a szerverre feltepeítjük az ingyenes mod_lsapi (LiteSpeed Technologies API) modult, mivel az tesztjeink és tapasztalataink szerint nagyjából hasonló teljesítményt hoz, mint a PHP-FPM alapú megoldás. Azonban van (többek között) egy olyan funkciója, amit a PHP-FPM nem tud, és itt szükség volt rá: akár minden mappában különböző PHP verzió.

Első sorban csak azoknál a domain neveknél került letiltásra a PHP-FPM (és így használatba a mod_lsapi) ahol erre a funkcióra szükség van. Elsőre nem ment minden rendben, régi php-khez kapcsolódó beálíltások voltak a .htaccess fájlokban, amik php-fpm esetén nem okoztak gondot - mivel az nem tölt be php direktívákat a .htaccess fájlból - mod_lsapi esetén azonban gondot okozott. Azonban a .htaccess fájlok kitisztítása után már minden rendben ment, tesztek alapján sem a weboldal sebessége, sem a szerver terheltsége nem változott mérhető mértékben.