Üzembe helyezés és telepítés: A legtöbbször az informatikában vagy annak környékén dolgozó emberek a két kifejezést felváltva használják. De nem ugyanazt jelentik.

Magas szinten az üzembe helyezés egy eszköz felhasználó számára történő előkészítését jelenti. A telepítés az eszköz felhasználóhoz való eljuttatásának teljes folyamata.

Általánosságban szólva, a rendelkezésre bocsátás magában foglalja az eszközön kívánt beállítások és szoftverek meghatározását, majd ezek implementálását (jellemzően MDM-megoldással). Ez része a telepítési folyamatnak; a legtöbb esetben egyiket sem lehet a másik nélkül elvégezni.

“És akkor mi van?” - kérdezheti. Miért aggódjon a finom jelentésbeli különbségek miatt, amikor dolga van? Mi azt mondanánk, hogy az ilyen különbségek valójában létfontosságúak a munka elvégzéséhez.

Amikor megpróbálsz elmagyarázni valamit egy IT-adminisztrátornak, menedzsernek vagy vezetőnek - különösen egy olyan potenciálisan összetett dolgot, mint az Apple-eszközök telepítése -, akkor biztosnak kell lenned abban, hogy a projektben részt vevők mindegyike érti, mire gondolsz, amikor azt mondod, hogy “provisioning” vagy “deployment”. A különbség megértése segít mindenkinek a kommunikációban és a folyamat átgondolásában.

Ez a tisztánlátás segíthet a változásban való eligazodásban is. Lehet, hogy korábban Ön volt a felelős az üzembe helyezési folyamatért, de most arra kérik, hogy egy teljes telepítést irányítson. Vagy talán a csapata bővült, már nem foglalkozik mindkettővel, és el kell magyaráznia, hogy a folyamat mely részeit szeretné, ha valaki más kezelné. Az ilyen változásokhoz szükség van a használt kifejezések közös megértésére.

Tehát igen, úgy gondoljuk, hogy a “provisioning” és a “deployment” közötti jelentésbeli különbség számít. Íme, hogyan érvényesülhet ez a különbség a való világban.

Mi az üzembe helyezés (provisioning)?

A korszerű üzembe helyezés a szervezet céljainak eléréséhez szükséges beállítások és szoftverek meghatározásával kezdődik. Ezek a számítások szükségessé tehetik az IT-n kívüli más csapatokkal való konzultációt: az emberekkel foglalkozó csapattal, a biztonsági csapattal, a beszerzéssel, a hálózattal és - ami fontos - azokkal a csapatokkal, amelyek ténylegesen használni fogják a telepítendő eszközöket.

Az új eszközök rendelkezésre bocsátásnak három fő megközelítése van:

  • Teljesen előre konfigurált: Az eszközöket az informatikai részleg teljes mértékben konfigurálja; minden, amire a felhasználónak szüksége van, előre telepítve van, mielőtt megkapja az eszközt. Az eszköz leszállítása után az MDM-et elsősorban karbantartásra használják.
  • Vékony üzembe helyezés (más néven köztes vagy hibrid). Az IT csak azokat a beállításokat és alkalmazásokat telepíti előre, amelyekre feltétlenül szükség van attól a pillanattól kezdve, hogy a felhasználó megkapja az eszközt. A felhasználók felelősek az olyan dolgokért, mint például a felhasználói fiókok létrehozása; a további tartalmakat önkiszolgálás útján lehet biztosítani.
  • Zéró touch telepítés: A készülékeket közvetlenül a szállítótól rendelik meg és szállítják a felhasználónak, mindenféle előzetes biztosítás nélkül. Az MDM az alkalmazások és beállítások szállítására szolgál, miután a felhasználó kinyitotta a dobozt, és a felhasználó szerepet játszik az eszköz konfigurációjának megkönnyítésében.

Az eszközök teljes körű üzembe helyezése igényli a legnagyobb időbeli elkötelezettséget az informatikától. A konfigurációs lépéseket meg kell határozni, majd minden eszközön meg kell ismételni. A másik két modell esetében továbbra is meg kell határozni a telepítési lépéseket, de csökkentik vagy megszüntetik azt a követelményt, hogy az informatikusoknak minden egyes eszközt közvetlenül konfigurálniuk kelljen.

A három modell közül való választást nagyrészt az első konzultációs lépés során meghatározott konfigurációs igények és a felhasználók által kívánt felhasználói élmény határozza meg.

Ha eldöntötte, hogy milyen típusú rendelkezésre bocsátási folyamatot szeretne követni, akkor beállíthatja az MDM-megoldást a megvalósításhoz. Ennek a megoldásnak képesnek kell lennie a kívánt beállítások és alkalmazások biztosítására. A Kandziban például profilokat használunk olyan beállítások konfigurálására, mint a FileVault, a szoftverfrissítési viselkedés, a hálózati beállítások, az alkalmazások előzetes jóváhagyása a teljes lemezeléréshez az Adatvédelmi beállítások házirendvezérlésével, valamint a rendszerkiterjesztések előzetes jóváhagyása. Automatikus alkalmazásokat és más eszközöket használhatunk a tartalomszolgáltatáshoz. (Bizonyos esetekben a folytatás előtt össze kell gyűjtenünk a szükséges szoftvertelepítőket és licenceket.)

A rendelkezésre bocsátási folyamatnak vannak olyan részletei, amelyekben egy MDM-megoldás nem tud segíteni, de ezeket előre ki kell találni.

Gondolnia kell a hálózati infrastruktúrára, és arra, hogy az elég robusztus-e a rendelkezésre bocsátási folyamat kezeléséhez. Ez mindhárom rendelkezésre bocsátási modellre igaz, még az out-of-the-box modellekre is, de az, hogy az infrastruktúrának hol kell a legstabilabbnak lennie, eltérő lehet.

Az eszközöket a végfelhasználókhoz úgy kell eljuttatni, hogy az egész napos használathoz elegendő töltés álljon rendelkezésre. Ha az eszközöket teljesen vagy részben feltölti, mielőtt a felhasználókhoz juttatja őket, akkor a munkaterületen elegendő konnektorra van szükség ahhoz, hogy az eszközök bekapcsolva és megfelelően feltöltve maradjanak. Ez sokkal bonyolultabb, mint egy csomó konnektorcsík biztosítása, ami a megszakítók kioldásához vezethet. Ha kinyitja a dobozt, hogy biztosítsa őket, akkor valahol újra kell csomagolnia őket szállításhoz vagy tároláshoz.

Ja, és ne felejtse el letörölni az ujjlenyomatokat. A részletek fontosak.

Az ismételhetőség kulcsfontosságú. A dokumentált munkautasítások, amelyek megmondják valakinek - műszaki szakembernek vagy felhasználónak -, hogyan kell elvégezni a szükséges lépéseket, biztosítják az eszközök következetes konfigurálását, és további előnyük, hogy könnyebben bővíthetők.

A vezérelv az összes ilyen forgatókönyv átgondolása során: Segíteni szeretné a felhasználót a siker elérésében - és aztán eltűnni az útjából.

Hogyan illeszkedik a provisioning egy Apple telepítésbe?

A telepítés magában foglalja a rendelkezésre bocsátást, de minden mást is, ami előtte és utána történik az eszközökkel.

Ez az eszközök beszerzésével kezdődik. Ekkor kell átgondolni a teljesítési és szállítási időket - a szállítótól a szervezetig, majd a szervezettől a felhasználókig. Az Ön által a rendelkezésre bocsátáshoz választott megközelítés az elsődleges meghatározó tényező itt. Ha olyan eszközök telepítését tervezi, amelyeket teljes mértékben előre rendelkezésre bocsátottak, csapatának több tárolóhelyre és munkaasztalra lehet szüksége, mintha nulla érintéses telepítést végezne. A modelltől függetlenül az eszközöket olyan ütemterv szerint kell fogadni, amely figyelembe veszi az eszközök rendelkezésre bocsátásának idejét, és számol a váratlan késedelmekkel.

Valakinek együtt kell működnie a szállítási szolgáltatóval annak érdekében, hogy a szállítási logisztika - mind a kezdeti átvétel, mind pedig a visszaszállítás - rendben legyen. Nehéz olyan eszközöket biztosítani, amelyeket rossz helyre szállítottak.

Még a kis léptékű telepítéseknek is sok mozgó része van, amelyek közül a rendelkezésre bocsátás csak egy darab lehet. A projektmenedzsment fontos tényező a siker szempontjából, és ha már a korai szakaszban bevonunk egy projektmenedzsert, az segíthet abban, hogy minden a terv szerint haladjon.

A lényeg az, hogy a teljes telepítési folyamat holisztikus szemlélete segíthet abban, hogy a folyamatot kisebb, jobban kezelhető darabokra bontsa, amelyek mind együtt működnek. És sok szempontból a telepítés a nagyobb folyamat központi eleme.

Az átfogó szemlélet segít megérteni a többi csapat szerepét: a technológusokét, akik a telepítendő szoftveren gondolkodnak, a biztonsági mérnökökét, akik a támadási vektorok korlátozásán gondolkodnak, és a logisztikai vezetőkét, akik az eszközök mozgatásán és tárolásán gondolkodnak. Mindezek a csapatok mindegyike részt vehet, és mindannyiuknak közösen kell érteniük, hogy mi a végső cél: segíteni a felhasználó sikerét, minimális fennakadással. Ha erre építi a rendelkezésre bocsátási folyamatot, akkor jó úton halad a sikeres telepítések felé.

Ha többet szeretne megtudni a témáról, mindenképpen tegyen könyvjelzőt az Apple telepítésekre vonatkozó végleges útmutatójába.