A vállalati szoftverfejlesztő Proxmox Server Solutions (a továbbiakban “Proxmox”), a Proxmox Backup Server mögött álló vállalat bejelentette a nyílt forráskódú szerver biztonsági mentési megoldásának fejlesztését, amely mostantól általánosan elérhető. A VM-ek, konténerek és fizikai hosztok mentésére és visszaállítására szolgáló vállalati megoldás támogatja az inkrementális mentéseket, a deduplikációt, a Zstandard tömörítést és a hitelesített titkosítást. Ez a verzió fejlesztéseket hoz a webes felülethez, a szalagos mentéshez, valamint számtalan általános kliens- és háttértár-fejlesztést.

A Proxmox Backup Server 2.3 kiemelt újdonságai

  • A Proxmox Backup Server a Debian 11.5-ön (“Bullseye”) alapul, az újabb Linux kernel 5.15-öt használja stabil alapértelmezettként és az 5.19-es kernelt opcionálisan, és tartalmazza a ZFS 2.1.6-ot. Az olyan funkciók, mint a finomra szabott hozzáférés-szabályozás, az adatintegritás ellenőrzése, valamint a távoli szinkronizálással és szalagos mentésekkel történő külső biztonsági mentések készítésének lehetősége segít a zsarolóvírus elleni védelmi stratégia megtervezésében és a kritikus adatok védelmének biztosításában.
  • Névterek kezelése: A névterek lehetővé teszi, hogy szisztematikusan meghatározza, mely biztonsági mentési pillanatfelvételeket kívánja megtartani. Ebben a verzióban a metszési feladatrendszer kibővült a névterek figyelembevételével: Eddig csak adattárolónként lehetett egyetlen ütemezést hozzáadni; mostantól a metszés bizonyos névterekre is korlátozható. A beépített prune szimulátorral a felhasználók különböző mentési ütemezésekkel vizsgálhatják a különböző megőrzési opciók hatását. A Proxmox Backup Server névterei (a 2.2. verzióban bevezetett) névterek segítenek a több (helyi és távoli) telephelyről készült biztonsági mentések hierarchikus szervezésében, miközben a deduplikáció révén a szükséges tárhelyet minimálisra csökkentik. A Proxmox Backup Server 2.3 új, finomra szabott vezérlésével a vállalkozások meghatározhatják, hogy egy adott névtér mikor és milyen mélységben kerüljön metszésre.
  • Mérőszámok küldésének támogatása az InfluxDB-be: A Proxmox Backup Server 2.3-as verziója képes összegyűjteni és elküldeni a teljesítmény mérése szempontjából fontos kritikus statisztikákat az InfluxDB-be, egy nyílt forráskódú idősoros adatbázis-kezelő rendszerbe. Ilyen metrikák például a CPU-terhelés átlagai és az IOwait százalékos értékei, a NIC-forgalom statisztikái, a fájlrendszer-használat vagy az adattárolók IO-ja.
  • Szalagos biztonsági mentés fejlesztései: A katasztrófa utáni helyreállításhoz használható inventory parancs mostantól opcionálisan visszaállíthatja a szalagon tárolt biztonsági mentések katalógusait, ami a legrosszabb forgatókönyvek esetén kritikus időt takaríthat meg.
  • Proxmox offline tükrözés: A Proxmox Offline Mirror eszköz lehetővé teszi a Proxmox Backup Server csomópontok - a nyilvános internethez való korlátozott vagy nem korlátozott hozzáféréssel rendelkező - naprakészen tartását és működtetését. A ‘proxmox-offline-mirror’ segédprogrammal lehetőség van egy helyi APT tükör kezelésére a Proxmox és a Debian projektek összes csomagfrissítése számára. Erről a tükörről a felhasználók létrehozhatnak egy külső adathordozót (USB flash meghajtó vagy helyi hálózati megosztás), és frissíthetik a házirenddel korlátozott vagy légtérzáras rendszereiket. A Prémium vagy Standard előfizetési szintű előfizetők számára a Proxmox offline előfizetési kulcsot kínál a termékportfóliójához.

A Proxmox Backup Server teljes szoftvercsomagja Rust nyelven íródott - egy modern, gyors és memóriahatékony nyelven. Jelenleg a biztonsági mentési megoldás zökkenőmentesen integrálódik a Proxmox Virtual Environmentbe - a felhasználóknak csak a Proxmox Backup Server tárolóját kell hozzáadniuk a virtualizációs platformhoz új tárolómentési célpontként.